anygren.se © 2011 

   

 

 

 

Välkommen till hemsidan om min släkt

 

 

 

Dråsa Norregård, Tjällmo

 

Framför huset sitter skomakaren Karl August Hellqvist med hustrun Augusta samt sonen Arvid med hustrun Elsa och döttrarna Greta och Karin.

 

Till vänster står moster Sofi.

 

 

 

Personligheter och öden

 

 

Moster Sofi

 

Sofia Carlsdotter  1839-1920  var syster till Augusta Hellqvist som var styvmor till min mans mormors far, skomakaren Arvid Hellqvist.  Hon föddes och växte upp med föräldrar och syskon i Göhl, Tjällmo, Östergötland nära gränsen till Närke.

 

Sofi var en driftig kvinna. Hon lämnade tidigt gården i Tjällmo och arbetade som piga hos Häradshövdingen. 1869 flyttade hon till möjligheternas land, Amerika där hon från ingenting skapade sig en förmögenhet samtidigt som hon, vad vi vet, arbetade som piga hela sitt liv.

 

 

Levnadshistoria

 

Vid 15 års ålder började Sofia arbeta som piga hos häradshövdingen på Johannisberg, Tjällmo. När dottern i huset, Amelie Richter, gifte sig år 1867 och flyttade till Jönköping följde Sofi med som piga.

 

1869 lämnade hon hemlandet och åkte ensam till Nordamerika och bodde i Chicago där hon arbetade som piga. Hon höll hela tiden kontakt med sin familj i Sverige och med brodern, Carl August (Chas) Carlsson, som också utvandrat och bodde i Newport, Oregon på Amerikas västkust. Det finns en hel del brev bevarade från Sofi till hennes syster Augusta. 

 

Sofi var mycket religiös vilket framgår av fler av de brev som finns kvar. Här är utdrag ur ett brev till systern Augusta daterat 1905 när presidenten kom till stan:

Det var så mycket folk och han fick bara hälsa och lyfta på hatten men han är ingen högdragen person ingen hurra för honom utan det var mycket musik och då tänkte jag att det väl blir musik när vår himmelske konung kommer bered mig i Jesu Christ att vänta den ljuva ankomst när du sist vill hämta ur tåredalen från jordeqvalen din brud till dig i ljusa fröjdesalen. 

 

Ett par år efter ankomsten till Chicago skriver Sofi att hon förlorat alla sina pengar när en bank gick i konkurs. Det kan inte varit lätt men det gick bra för Sofi och hon investerade i järnvägsaktier.  År 1902 hade hon kommit på fötter igen och kunde låna ut  3.400 kronor till sin svåger Karl August Hellqvist så han kunde köpa Dråsa Norregård i Tjällmo.  Revers med en ränta på 3% skrevs på skulden. Gården kostade totalt 5.400 kr.

 

Sofi var smått förmögen när hon senare kom hem igen och bosatte sig först i Norrköping och sedan hos systern i Dråsa där hon bodde till sin död.  Hon efterlämnade då ett arv på 21.000 kr och en del aktier.