Sibbe Johansson, mjölnare

Mjölnaren Sibbe Johansson i Piggeboda

Sibbe Johansson 1862-1949 var en avlägsen släkting på min mors sida. Han var mjölnare och en mycket driftig person som levde under den tid när elektriciteten och den tekniska utvecklingen revolutionerade vårt samhälle. Han var mitt i det och hade förmågan att göra något av det.

I SmålandsPosten skrivs om honom vid hans död 1949: "Johansson var utrustad med en teknisk och praktisk begåvning av stora mått. Han efterlämnade minnet av en redbar och arbetsam människa, som med strävsamhet och stor energi utförde betydande och värdefulla gärningar, trots små ekonomiska resurser och utan skolunderbyggnad."


En intressant artikel finns på Vislanda Hembygdsförenings hemsida.

http://vislandahembygdsforening.se/public/tidningsnotiser/artikel_om_sibbe_johanssons_kvarn.pdf


Piggaboda Kvarn

Via gästboken har jag också fått följande information, läs gärna mer på deras hemsida, eller besök kvarnen:http://www.piggabodakvarn.se/


Ingegerd Andersson

Jag och min familj innehar Piggaboda Kvarn. Kvarnen har anor som sträcker sig så långt tillbaka som det bott människor i Piggaboda by. Den nuvarande kvarnen byggdes 1881 och en av byggnadsarbetarna var just Sibbe Johansson som också blev den förste arrendatorn när kvarnen var nyuppförd. Han har skrivit sina initialer här och var på bjälkar och fönsterfoder i kvarnen. Mycket av de gamla måtten och verktygen har han alltså hållit i och ibland tillverkat.

Anledningen till att han åkte till Amerika var att han var utfattig och for dit för att tjäna ihop till sina skulder. Han kom tillbaka och fortsatte som mjölnare vid Piggaboda Kvarn. För att kunna mala under de torra sommarmånaderna byggde han en vindmölla som pumpade upp sjövatten i dammen så att han fick vatten som kunde driva kvarnen. Möllan brann upp under en storm när han själv var på excersisövning och ytterligare en gång for han till Amerika och tjänade ihop pengar till sina skulder. När han kom hem brukade han säga art han att två gånger blivit utfattig på Piggaboda kvarn därför flyttade han till Kvarnadal.

Bönderna beslutade att sälja kvarnen eftersom det var så svårt att stå för underhåll och för arrendatorerna att klara sig på dess inkomster. Då blevAnders Fritiof Samuelsson ägare till kvarnen som vi numera driver. Det är fortfarande ett evighetsarbete att hålla allt i stånd men vi är stolta ägare till länets bäst bevarade bykvarn där allt fortfarande fungerar (kvarn, såg, spånhyvel) och där vi maler mjöl flera gånger per år. Mjölet omvandlas till stenugnsbakat bröd hos oss eller hos någon av våra grannar. Under Sibbe Johanssons tid i Långhult bodde han granne med min far-far och min fars familj. Det finns därför otaliga historier om hans uppfinningsrikedom och genialitet och vi ser Sibbes initialer varje gång vi stiger in i kvarnen.