anygren.se © 2011 

Välkommen till hemsidan om min släkt

Hyllesbol, Kvarnamåla Kronobergs län, 1926.

Personligheter och öden

Läs mera:  

Håkan Persson, en duglig man som hade det svårt. 

Livet var hårt på landsbygden i Sverige

Sofi Carlsdotter 1839-1920 var en driftig kvinna. Hon lämnade tidigt gården i Tjällmo för att arbeta som piga hos häradshövdingen. Sedan flyttade hon till möjligheternas land, Nordamerika där hon från ingenting skapade sig en förmögenhet.  I början av 1900-talet kom hon tillbaka till Sverige som en smått förmögen kvinna.   

Abraham Sörberg var sockenskräddare och levde i Svennevad 1770-1829. 

Sibbe Johansson levde 1862-1949 och var mjölnare och kvarnägare i Vislanda, G. Han var en mycket driftig person som levde under den tid när elektriciteten och den tekniska utvecklingen revolutionerade vårt samhälle. Han var mitt i det och  hade förmågan att göra något av det.

Soldaten Daniel Risberg från Tingsås, fick medalj för tapperhet i fält. Han deltog i ryska kriget 1788-90, 1808-09, kriget mot Napoleon och Danmark 1813-14 samt i fälttåget mot Norge 1814. Tapperhetsmedaljen är sannolikt erhållen i sista kriget.

I min fars släkt finns det en hel del soldater. De flesta vara helt vanligt fotfolk men vissa av dem verkar ha stuckit ut ur mängden.  

Bengt Danielsson Sköld är en av dem. Han befordrades till Distinktionskorpral, fick svärdsmedaljen och pension.  

Hans svärson Peter Johan Jönsson Elmgren trivdes inte lika bra. Han blev soldat 1861 men 1868 noteras att han "Rymt" och han avförs ur rullorna.

Vallonerna kom från Belgien till Sverige under 1600-talet och hjälpte landet utveckla järnhanteringen. 

I Tryserum, utanför Valdemarsvik, fanns i slutet av 1600-talet Bruksförvaltaren Abraham Parment, hans barn och nära släktingar.  Deras tid präglades av processer i tinget där man tvistade om markgränser och markutnyttjande och även flera processer i familjen kring oäkta barn och utomäktenskapliga förbindelser.  

Kärlekshistorien år 1693 mellan Lars Hindrichson och hans svägerska Anna Maria Parment skulle kunna bli en dokusåpa. Hon blev med barn och reste bort och de blev arresterade. Det var också ett mycket komplicerat juridiskt spörsmål. Lars gifte sig med Anna Marias syster Sidonia Parment men äktenskapet fullbordades inte, var de då gifta alls? Vilket brott skulle han dömas för? 

Den tragiska historien om den unga Anna Månsdotter som 19 år gammal gifte sig med Jöns Persson, 71 år, och därefter inte kunde motstå frestelsen till köttsligt umgänge med de yngre männen i grannskapet.  

1853 dödades Bengt Johansson från Pepparnäs, Virestad. Det var ett slagsmål efter en dans och åklagaren ville dömma Peter Nilsson till halshuggning för mord.

Carl von Linné  var svensk botaniker, läkare, geolog, pedagog och zoolog. Han lade grunden för den moderna nomenklaturen inom biologin och den moderna systematiken, som grupperar växter och djur. 

Linné räknas som den viktigaste personen i svenska botanikens historia och är kanske den internationellt mest kände svensken någonsin.

Pär Lagerkvist var svensk författare, poet och dramatiker. Ledamot av Svenska Akademien 1940. Han fick Nobelpriset i litteratur 1951.

När svensken höll på att supa ihjäl sig, spred bondsonen Wieselgren nykter propaganda från sin predikstol. Han kom att inspirera till nykterhetsloger, motböcker och systembolag och sänkte medelsvenssons årskonsumtion av brännvin från 46 till nio liter på 30 år.